Skip to content

Coronacrisis

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Bestuurders en risicomanagers staan onder grote druk om het juiste te doen voor hun deelnemers. Juist nu is het belangrijk om niet toe te geven aan angsten en aan de sociale mechanismen van de bestuurskamer. Maar om in scenario’s te denken en diversiteit van denken toe te laten. En op basis van feiten in de markt te handelen, wat soms ook kan betekenen dat bestaande protocollen en procedures losgelaten worden.

Bij Cardano volgen we de coronacrisis op de voet en analyseren we met een team van experts continu de snel veranderende situatie. Onze analyses en adviezen delen we graag. Regelmatig vind je hier nieuwe artikelen, video’s en antwoorden op vragen van onze risicomanagement specialisten en je collega-bestuurders.

 •  
  Meest recent

  Jan Rotmans: ‘We moeten onzekerheid niet wegduwen, maar omarmen’

  Gebrek aan leiderschap staat het benutten van de coronacrisis voor een betere, duurzamere wereld in de weg. Leiders zouden moeten leren omgaan met onzekerheid in plaats van met continuïteit en stabiliteit. Zeker nu niet alleen het pensioenstelsel, maar alle grote stelsels zoals zorg, economie en democratie op de schop gaan.

 •  
  Artikel

  Te veel mensen toelaten op een event is als een ei terugduwen in een kip

  De economie en de event-business in het bijzonder worden nu hard getroffen door de coronacrisis. “Dit is geen zwarte zwaan, maar een vlucht zwarte zwanen die ons nu raakt”. Professor Keith Still, Crowd Management & Crowd Risk Analysis, ontwikkelde vijf basismodellen voor crowd management die vanuit verschillende invalshoeken naar risico’s kijken, geactualiseerd naar de wereldwijde pandemie.

 • Video

  Een bericht van onze CEO Harold Naus

  “We leven in een uitzonderlijke tijd, waarin we elkaar meer dan ooit moeten helpen. Ook wij zullen je in deze periode veelvuldig blijven informeren over relevante ontwikkelingen in de markten.” Zijn advies voor nu: “Bewaar met elkaar de rust. Laat angst niet de overhand nemen. Neem een beetje afstand en probeer geïnformeerde beslissingen te nemen.”

 • Video

  Theo Kocken in gesprek met Pensioen Pro over de coronacrisis

  Een interview door André de Vos met Theo Kocken. Theo ziet de huidige wereldwijde schuldenberg als een van de belangrijkste risico’s van de coronacrisis.

 •  

  4 mei

  Als we alleen naar de performance van brede aandelenindices kijken, dan hebben we met april een fenomenale maand achter de rug. GDP-cijfers van diverse economieën lieten aan de andere kant niet geheel verrassend een forse krimp zien.

 •  

  28 april

  Nu de besmettings-en sterftecijfers langzaam verbeteringen laten zien, zetten diverse Europese landen stapjes richting graduele herstart van de samenleving en de economie.

 •  

  21 april

  Hoewel de vooruitzichten voor de wereldeconomie somber zijn, leken aandelenkoersen niet te stuiten de afgelopen week.

 •  

  15 april

  Terwijl menigeen op de financiële markten uitkeek naar het lange paasweekend als adempauze stonden de markten en ontwikkelingen niet stil.

 •  

  6 april

  Maart 2020 zal de boeken in gaan als één van de meeste tumultueuze maanden in de recente geschiedenis. Het lijkt dat ‘March Madness’ ook in april de financiële markten in z’n greep te houden.

 •  

  30 maart

  Afgelopen week leek veel weg te hebben van een adempauze. Nieuws en ontwikkelingen volgden zich nog steeds snel op, maar ogenschijnlijk in een iets lagere versnelling. Zitten we in het oog van de storm?

 •  

  23 maart

  Ook deze week volgden de ontwikkelingen in de financiële markten elkaar in een moordend tempo op. Deze update bevat een selectie van de vele opvallende ontwikkelingen over de afgelopen week.

 •  

  16 maart

  Aan actie op de financiële markten, vanuit centrale banken en de politiek geen gebrek deze week. Een week waarin menig koersverloop veel weg had van een achtbaan. Lees hier waar te maken mee kregen.

 •  

  9 maart

  Mede als gevolg van het Coronavirus zijn de markten momenteel meer dan tumultueus. Dit memo geeft kleur bij de marktomstandigheden van maandag 9 maart.