Skip to content

Risicomanagement in ontwikkelingslanden

In 2010 hebben wij Cardano Development opgezet. Deze organisatie maakt ondernemers en instellingen in ontwikkelingslanden weerbaar tegen grote financiële risico’s. Het biedt risicomanagement- en financieringsoplossingen die commerciële banken niet (durven te) bieden. Dankzij deze oplossingen zijn ondernemers in staat hun bedrijf tot bloei te laten komen en kunnen instellingen grote maatschappelijke projecten uitvoeren. 1,5 miljoen ondernemers en 17 duizend boeren maken er al gebruik van.

Cardano Development is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, opgericht en ondersteund door Cardano Groep.

Initiatieven

Cardano Development is verantwoordelijk voor de volgende initiatieven.

TCX

De Currency Exchange Fund (TCX) neemt valutarisico’s van lokale ondernemers over. Zijn omvang en wereldwijde netwerk stellen het in staat transacties in een groot aantal valuta’s te doen. Dankzij diversificatie kan TCX deze risico’s absorberen.

Voor meer informatie, ga naar de website van TCX

Frontclear

Frontclear geeft garanties op tegenpartijrisico’s af die banken op banken uit ontwikkelingslanden lopen. Het creëert op deze manier een interbancaire markt tussen ontwikkelings- en ontwikkelde economieën.

 

Voor meer informatie, ga naar de website van Frontclear

GuarantCo

GuarantCo geeft kredietgaranties af op leningen waarmee grote infrastructurele projecten worden gefinancierd. Dankzij deze kredietfaciliteiten kunnen deze projecten daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Voor meer informatie, ga naar de website van GuarantCo

ILX Fund

Het ILX Fund belegt in projectfinancieringen. Hiermee worden grote projecten in diverse sectoren mogelijk gemaakt. Denk hierbij aan infrastructuur, renewable energy, agri-business en de maakindustrie.

 

Voor meer informatie, ga naar de website van ILX Fund

BIX Capital

BIX is een investeringsvehicle dat werkkapitaal verstrekt aan lokale ondernemers die noodzakelijke huishoudelijke artikelen produceren. Een voorbeeld hiervan is de ‘cookstove’.

 

Voor meer informatie, ga naar de website van BIX Capital

Water Finance Facility

Het Water Finance Facility ontwikkelt financieringsplatforms die obligaties in lokale valuta uitgeven aan lokale institutionele investeerders. Hiermee financieren zij water-utiliteitsprojecten voor schoon water.

Voor meer informatie, ga naar de website van Water Finance Facility
 •  
  Artikel

  Cardano Development bewijst dat ESG veel meer is dan boxes afvinken

  ESG-doelen, groene obligaties, bijdragen aan de VN-klimaatdoelen. Het zijn thema’s die hoog op de agenda staan in de financiële sector. Al in 2005, lang voordat het in de mode was, werd de basis gelegd voor Cardano Development. Deze impact investor is uitgegroeid tot het grootste samenwerkingsplatform ter wereld voor ontwikkelingsbanken. “Niet omdat we opgelegde doelstellingen wilden halen, maar vanuit onze eigen purpose.”

 •  
  Boekje

  The story of George Banda

  Dit boekje neemt je mee in het leven van George Banda. Gebasseerd op echte feiten laat het verhaal zien welke impact innovatieve financiële oplossingen hebben op het leven van ondernemers in ontwikkelingslanden. Cardano Development en zijn internationale partners willen mensen zoals George Banda en zijn familie helpen via verschillende ontwikkelingsinitiatieven. Lees hier meer over.